Kurser & utbildningar
Du kan välja mellan olika typer av kurser på folkhögskola. Det finns allt från korta kurser (mindre än två veckor) till långa kurser som pågår över ett eller flera läsår.
Folkhögskolekurser är öppna för alla över 18 år.
Allmän kurs är för dig som vill skaffa dig grundläggande behörighet från grundskola eller gymnasium
Allmän kurs hittar du på alla folkhögskolor i hela landet. Kurserna varierar i längd beroende på vilka förkunskaper du har. Du läser gymnasiegemensamma ämnen som svenska, engelska, matte och historia. På många skolor kompletteras den allmänna kursen med någon specialinriktning, till exempel idrott, hälsa eller livsåskådning.
En allmän kurs kan vara ett bra alternativ till KomVux. Ibland används begreppet behörighetsgivande kurs. Varje år deltar över 20 000 personer i allmän kurs.
Här kan du se vilka skolor som finns i Stockholmsområdet och läsa mer om deras allmänna kurser.
På webbplatsen www.folkhogskola.nu hittar du alla behörighetsgivande allmänna kurser i Sverige. Där finns också mer information för dig som vill söka till allmän kurs.
Särskild kurs – profilkurs – kurser som för dig som vill fördjupa dig i dina intressen
Vill du utveckla dig som person och skaffa dig nya insikter och färdigheter? Då kan du läsa en särskild kurs. De kallas också profilkurser eftersom de många gånger speglar folkhögskolans inriktning och profil. Du hittar kurser inom en lång rad ämnesområden. Det kan vara kultur eller estetiska ämnen, internationella frågor, media, klimat och hållbarhet. Du kan också läsa olika yrkesutbildningar, exempelvis till fritidsledare, kantor och yrken inom hälsa och vård. Fler än 35 000 personer går en särskild kurs på folkhögskola under ett år.
Här kan du få en överblick över Stockholms folkhögskolors och läsa mer om deras profilkurser.
På webbplatsen www.folkhogskola.nu hittar du alla profilkurser i hela landet. Där hittar du också mer information för dig som vill ansöka till en folkhögskola.
Korta kurser och sommarkurser
Vill du lära dig något nytt? Gå en sommarkurs eller prova-på-kurs! Många folkhögskolor erbjuder kurser som är några dagar upp till två veckor, så kallade korta kurser. Så många som 50 000 personer deltar i en kortkurs varje år.
För att hitta en kortkurs kan du gå in på webbplatsen www.folkhogskola.nu. Där finns också all nödvändig information för sökande och länkar för ansökan.
Andra kurser du kan läsa på folkhögskola
Folkhögskolorna genomför också utbildningar i samarbete med till exempel Arbetsförmedlingen. Två exempel på sådana kurser är studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) och etableringskurs för nyanlända.
Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)
Är du arbetssökande och har fyllt 16 år och saknar gymnasieexamen eller grundläggande behörighet till högskola? Via Arbetsförmedlingen kan du få chansen att gå en Studiemotiverande folkhögskolekurs. Kursen är på tre månader och ger dig möjlighet att prova på att studera i en trygg miljö med mycket socialt stöd. Många som har gått den här kursen har efteråt valt att studera vidare på folkhögskola eller någon annan utbildning.
Här kan du läsa mer om studiemotiverande folkhögskolekurser.
Etableringskurs för nyanlända
Etableringskurs för nyanlända är en sex månader lång heltidskurs för dig som är nyanländ invandrare till Sverige. Kursen innehåller bland annat studier i svenska samt orienterande och arbetsförberedande delar. Satsningen är ett uppdrag från regeringen som genomförs av Arbetsförmedlingen och Folkbildningsrådet. Du måste vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att kunna gå en etableringskurs.